Test win do tapas


6/07/2014

Trudno wyobrazić sobie lepszy akompaniament dla hiszpańskiego wina niż tapas, które w końcu powstały po to, by zachęcić ludzi do zamówienia kolejnego kieliszka. Trudno także wyobrazić sobie lepszy czas na próbowanie tego połączenia niż lipcowe popołudnie.

Jeśli usłyszycie kiedyś, że tapas weszły do świata kulinarnego jako przykrycie kieliszka, nie wierzcie. Tapa oznacza po hiszpańsku przykrywkę, ale nie o ochronę wina przed owadami chodziło, ale o „przykrycie” apetytu. Rzecz, wydawałoby się, odwieczna w swej prostocie, powstała raptem osiemdziesiąt lat temu. Tapas narodziły się w Andaluzji, której klimat i temperament były naturalnymi sprzymierzeńcami jedzenia w porcjach i na stojąco. To właśnie tam przedsiębiorczy umysł restauratorów stworzył koncept podawania poczęstunku, który miał stymulować pragnienie, a tym samym napędzać obroty. Początkowo był darmowy, ale szybko okazało się, że nawet na tapas można coś ugrać.

Tapas and winePrzez dziesięciolecia wiele regionów doczekało się własnych tapas, oczywiście łączonych z lokalnymi winami. I tak na przykład Andaluzja rozkochana w owocach morza w smażonej postaci (fritura), szynce, polędwicy z tuńczyka, kawiorze i sałatce warzywnej z jajkami (pipirrana), znalazła naturalnego sprzymierzeńca w lekkiej manzanilli albo młodych winach z apelacji Montilla-Moriles. W Katalonii z kolei do sera i tapas na bazie jajek i majonezu utarło się podawać lekkie białe wina bądź cavę. W Madrycie i północnej Hiszpanii króluje oczywiście tempranillo, z reguły cosecha, rzadziej crianza.

Wziąłem pod lupę trzy wina z niekoniecznie najbardziej znanych, choć cenionych regionów. Naprzeciw nich stanęło sześć rodzajów tapas: wszędobylska tortilla de patatas, pulpo a la gallega (schłodzone kawałki gotowanej ośmiornicy w oliwie i papryce), jamón serrano, chorizo, pimiento de Padrón (kultowe, smażone zielone papryczki posypane gruboziarnistą solą), krewetki i oliwki z anchois.

El Bufon Verdejo 2013Zacząłem od verdejo z Ruedy, które jest oczywistym kompanem dla wielu tapas północnej Kastylii. Świeżość, kwasowość i charakter verdejo predestynują je do połączeń z wieloma przekąskami, nie tylko rybami. Reina de Castilla El Bufon Verdejo 2013 (37 zł) to smaczny reprezentant regionu, którego rocznik 2011 został nagrodzony przez Decantera. Uderza aromatami egzotycznymi, cytrusami, ziołami, mineralnością i zdecydowaniem. Doskonale spisało się oczywiście z ośmiornicą, krewetkami i oliwkami, ale też tortillą i papryczkami. 

Rueda and prawnsDo wędlin świetnie wypadło z kolei Vegalfaro Cosecha Tinto Utiel-Requena 2012 (28 zł). Jak na ten przedział cenowy wino zaskakuje soczystością, intensywnym owocem i wyrazistością.  Szczep bobal uważa się za naturalnego sprzymierzeńca tapas, ale tu, zmieszanego z merlotem, dostajemy go dodatkowo w niezwykle delikatnej i świeżej wersji. Aromat świeżych wiśni, dojrzewanie w stalowych kadziach, krótka maceracja i żywa kwasowość dają esencję lekkiego, śródziemnomorskiego wina, które staje się wylewne w towarzystwie jamón serrano, chorizo, ale i tortilli, a nawet ośmiornicy po galisyjsku.

Vegalfaro TintoCapcanes Peraj Petita Kosher 2012 (56 zł) to już inna liga. Koszerne wino z katalońskiej apelacji Montsant to kupaż garnachy (55%), tempranillo (15%) i samsó (cariñeny, 30%). Tutaj karmelowe nuty amerykańskiego dębu towarzyszące aromatowi wiśni są bardziej wyraźne, ale usta zaskakują lekkością i świeżością owocu. Mamy niezłą koncentrację i wolumen (14,5%), ale nie ma wrażenia mocarności. Może dlatego, że wino tylko częściowo przeleżało w dębie, reszta – w stalowych kadziach. Dostatecznie długo jednak (10 miesięcy), by winu sprostały tylko najbardziej wyraziste tapas. Chorizo tak. Szynka jako tako, ale idealnym partnerem wydają się tu jednak przede wszystkim dojrzałe hiszpańskie sery.

Peraj Petita 2012Do tapas najlepiej dobierać wina młode i świeże. Sprawdzą się takie takie odmiany jak bobal, tempranillo, verdejo ale też np. albariño. Kluczem jest zazwyczaj nieskrępowana ekspresja owocu. Jeśli już zdecydujemy się na zestaw tapas, w którym więcej będzie wędlin i dojrzałych serów, możemy podać crianzę, ale musimy mieć świadomość, że jej temperament może przykryć smak wielu przekąsek. W białych winach podanych do tapas nie zaszkodzi odrobina ciała. Warto też pamiętać o zasadzie, mówiącej, że do tapas słonych podajemy wino z wyższą kwasowością. No i o tej, że niekoniecznie sprawdzi się wino najdroższe. Najczęściej, tak jak w tym przypadku, swoje pięć minut będzie miało świeże wino na co dzień. Smacznego!

Wina dostałem do degustacji od Kondrat Wina Wybrane.

tapas and wine

Tagi: , , , , , , ,