Sześć win na Wielkanoc


14/04/2014

Wielkanocny stół zasługuje na wino skrojone na miarę świątecznych potraw. Po raz pierwszy sam skomponowałem zestaw win na Wielkanoc, który trafił do sprzedaży. Po wytężonej kalkulacji i degustacji przedstawiam listę sześciu butelek do schabu ze śliwką, babki i spółki.

Sklep Winezja zaprosił kilku blogerów winiarskich do ciekawej, przedświątecznej akcji. Każdy z nas miał przygotować – zdając się na swój zmysł – zestaw sześciu win na Wielkanoc. Każdy zestaw miał zamknąć się w podobnej kwocie i pasować na wielkanocny stół. Po gorączkowych poszukiwaniach, kalkulacjach, ważeniu za i przeciw i zaciętych eliminacjach, dobrałem zestaw, który czytelnicy Enoeno mogą kupić z 25-procentową zniżką. Wystarczy wejść tutaj.

Starałem się, aby wina pasowały do większości tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polskie święta lubią się z winami z nieodległej szerokości geograficznej, więc silnie reprezentowana jest północ winiarskiej Europy. Nieprzekraczalną granicę wytyczyłem arbitralnie na linii Bordeaux-Rodan-Piemont. Oprócz tych regionów reprezentowana jest także Burgundia, Palatynat i Mozela. Sześć znanych regionów i sześć sposobów na smakowanie świąt.

Drouhin Beaujolais-VillagesZacznijmy od początku. Świętowanie rozpocząłbym od lekkiego gamay, najlepiej dobrze schłodzonego. Drouhin Beaujolais-Village 2012 to delikatne, aksamitne wino, które świetnie spisze się z wędlinami i sałatkami. Tym, którzy lubią świętować z winem od rana, soczystość, aromatyczność (fiołki, wiśnie, truskawki) i wyraźna kwasowość tego wina uprzyjemnią wielkanocne śniadanie. Warto spróbować także w połączeniu z białą kiełbasą. Jeśli wina zostanie jeszcze trochę do do obiadu, gamay pokaże pełnię kulinarnych talentów np. z kaczką.

Peter&Peter RieslingDo białej kiełbasy nada się także Peter & Peter Zeller Riesling 2013. Aromatyczny mozelski riesling z wyraźnym cukrem resztkowym to jeden z pewniaków na polskim stole wielkanocnym. Ten pachnie intensywnie brzoskwinią, cytrusami i marakują. Zrównoważona kwasowością słodycz predestynuje to wino do tysięcy potraw świata. U nas sprawdzi się do całego wielkanocnego mainstreamu, pasztetu i żurku z białą kiełbasą nie wyłączając. To chyba jeden z niewielu rodzajów win, który nieźle poradzi sobie także z sosem chrzanowym i ćwikłą.

DornfelderDo schabu ze śliwką i innych mięs na zimno warto mieć na podorędziu lekkie, środkowoeuropejskie, mało taniczne wino z gładką fakturą. Postawiłem na Kendermanns Dornfelder Qualitatswein Trocken z Palatynatu. Jeśli nie słyszeliście jeszcze o dornfelderze, to spieszę donieść, że ten młody potomek pinot noir bywa przyjemnym, choć nieco bardziej tanicznym od przodka winem gastronomicznym. Tu występuje w łagodnej, lekkiej i pijalnej formie z wyraźną kwasowością.

Chateau Vermeil Costieres de NimesPo wino do bardziej poważnych, pieczonych mięs zapuściłem się na samo południe Doliny Rodanu, do apelacji Costières de NîmesChateau Vermeil 2011 to kupaż syrah, grenache, mourvedre, cinsault i carignan. Mocne, rustykalne, dobrze zbudowane, z intensywnym aromatem owoców leśnych, dobrze zagra w akompaniamencie z wołowiną i mięsami podanymi z borówką lub żurawiną.

MuscatoBabka wielkanocna jako najpopularniejszy świąteczny deser zasługuje na wino szyte na miarę. Włosi też kochają babki, a najlepszy dla nich akompaniament wytwarzają w Piemoncie w postaci słodkiego, musującego moscatoGancia Asti Cuvee Platinum to proste, niezobowiązujące bąbelki, które solo nie wszystkim muszą przypaść do gustu, ale z babką wzniosą się na recitalowy poziom. Asti DOCG, skąd pochodzi to wino, nie należy mylić z bliźniaczą apelacją Moscato d’Asti DOCG.

Gancia AstiDo innych ciast można sięgnąć po bardziej poważną słodycz, np. tokaja albo sauternes. Ale może czas spróbować mniej znanego kuzyna tego ostatniego, loupiaka? Sauternes od Loupiac oddziela rzeka Garonna, ale obie apelacje łączy sposób powstawania słodkich win z gron dotkniętych szlachetną pleśnią. Chateau Garreau Loupiac 2012 pachnie miodem, suszonymi owocami i pomarańczą. Powinien sprawdzić się do paschy z dużą ilością bakalii lub sernika.  Można się nim także cieszyć solo po intensywnym dla żołądka obiedzie wielkanocnym; oprócz słodkiej przyjemności jest tu też świeżość i równoważąca kwasowość. Warto wypróbować także do drobiowych pasztetów.

Loupiac

Wina do degustacji otrzymałem od Winezji.

Tagi: , , , ,