Taniec Pavlovej z moscato d’Asti


13/07/2014

Czas sprzyja Pavlovej. W połowie lipca nietrudno jeszcze o truskawki, a borówki, maliny i porzeczki wchodzą w swój złoty okres. Jeśli najdzie nas w lecie apetyt na ten lekki, owocowy deser, idealnym kompanem może okazać się moscato d’Asti.

Wspólnie z Pauliną Kolondrą z Time for Dessert wpadliśmy na pomysł przetarcia blogowych szlaków winno-deserowych. Efektem jest sfotografowany i zrelacjonowany występ duetu Pavlova & moscato d’Asti. Mój udział w przedsięwzięciu był znacznie skromniejszy niż Pauliny i sprowadził się do doboru wina, podjadania owoców i spałaszowania dwóch kawałków.

TFD&Enoeno

© TimeForDessert.pl

Pavlova to jeden z najgenialniejszych deserów świata. Składa się z torcika bezowego, kremu na bazie bitej śmietany lub mascarpone i świeżych owoców, najczęściej leśnych, ale świetnie sprawdza się też np. granat. Nazwa pochodzi od tancerki Anny Pawłowej, która zapisała się w historii kulinarnej za sprawą australijskiego cukiernika, autora deseru stworzonego na jej cześć.

Lekkość Pavlovej jest prawdziwie baletowa, dlatego wymaga wina, które dotrzyma jej kroku w deserowym pas de deux. Pomoże owocowość, słodycz, trochę musującej lekkości i niewiele alkoholu. Wszystko to ma moscato d’Asti – świetny kompan deserów owocowych, bez, biszkoptów i babek.

Lodali Moscato d'Asti

© Paulina Kolondra, TimeForDessert.pl

W osiedlowym sklepiku pełnym niespodzianek natknąłem się na Lodali Moscato d’Asti 2013 (55 zł) z charakterystyczną sikorką na etykiecie. Lodali to producent z Langhe, który prócz moscato d’Asti para się barolo, barbaresco i barberą. Aromat wina jest dość świeży, z dawką moreli, kwiatów i odrobiną cytrusów. W ustach jest jednak nieco zbyt płasko, słodycz nawet jak na moscato d’Asti jest wysoka, a kwasowość niedostateczna. Ale za to w połączeniu w Pavlovą wszystko zagrało jak należy. Podwyższona słodycz okazała się sprzymierzeńcem słodkiej bezy, a kwasowość wina cudownie wyłoniła się z niebytu. Kiedy w tańcu prowadzi primabalerina nawet nienadzwyczajny tancerz staje się wirtuozem.

Zerknijcie też na post na Time for Dessert.

TFD&Enoeno2

© TimeForDessert.pl

 

Tagi: , , ,