Mineralny smak Ischii


25/10/2013

Biancolella. Czy wśród odmian winorośli istnieje równie wdzięczna nazwa? Biancolellę chciałoby się pić za samo brzmienie. Tak jak chciałoby się ją pić dla samego otoczenia, w jakim jest uprawiana. Kto był na Ischii, albo przynajmniej kojarzy scenerię „Utalentowanego pana Ripleya”, ten wziąłby tam w ciemno każde wino. A jeśli do tego wino to okaże się zupełnie dobre, to spóźnienie się na prom powrotny z Ischii przestaje być jedynie kwestią niefrasobliwości.

Biancolella. Czy wśród odmian winorośli istnieje  równie wdzięczna nazwa? Biancolellę chciałoby się pić za samo brzmienie. Tak jak chciałoby się ją pić dla samego otoczenia, w jakim jest uprawiana. Kto był na Ischii, albo przynajmniej kojarzy scenerię „Utalentowanego pana Ripleya”, ten wziąłby tam w ciemno każde wino. A jeśli do tego wino to okaże się zupełnie dobre, to spóźnienie się na prom powrotny z Ischii przestaje być jedynie kwestią niefrasobliwości.

Ischia to największa z Wysp Flegrejskich, leżąca na morzu Tyrreńskim, niecałą godzinę promem od Neapolu. Przez wieki pozostawała w cieniu swojej mniejszej siostry Capri. Tak jest też do dzisiaj, ale jak się okazuje cień ten skrywa przepiękną wyspę, która w innym towarzystwie przyćmiłaby urodą każdą konkurentkę. Ale Capri…

Tamtejsze, siłą rzeczy niewielkie, winnice mają układ tarasowy i posiłkują się jednoszynowymi kolejkami, w których zbiory odbywają swą pierwszą podróż. Winorośl rośnie na mocno mineralnym podłożu, zwanym tutaj tufo verde, a więc tufem zielonym. Jeśli do mineralności skały wulkanicznej dodamy intensywny wpływ morskiej soli, uzyskamy wino arcymineralne, wręcz słonawe.

Wielkim admiratorem Biancolelli był Luchino Visconti, który podobno zasugerował nazwę najbardziej znanej na wyspie winnicy Casa D’Ambra. Młoda Biancolella spod tego znaku, Casa D’Ambra Biancolella 2012 Ischia DOC to aromat kwiatów i owoców, a smak migdałowo-ananasowy. Wino wdzięczne nie tylko w nazwie, ale także w klasycznym połączeniu z owocami morza. Doskonałe orzeźwienie w tym bodajże najbardziej upalnym zakątku Zatoki Neapolitańskiej.