Czas na Godello


16/05/2014

Nie wszyscy zdążyli polubić albariño, a na horyzoncie pojawiła się już kolejna biała gwiazda rodem z Galicji. Zadomowiła się w pobliskim Bierzo i powoli zdobywa światowy rozgłos. Już sama nazwa predestynuje ją do błyskotliwej kariery. Panie i panowie, poznajcie godello.

Godello pokochali Robert Parker, Jancis Robinson i inni krytycy, którzy od lat przyglądają się z atencją północno-zachodniej Hiszpanii. René Redzepi, właściciel jednej z najlepszych na świecie restauracji Noma, widzi w nim za jedną ze swoich ulubionych odmian, nie szczędząc miejsca w swojej karcie win. Sami Hiszpanie, którzy jeszcze niedawno traktowali godello z lekceważeniem, lub nic o nim nie słyszeli, pokochali je dzięki zagranicznemu uznaniu. Miłość wyrażają na sobie właściwy sposób, wielbiąc potencjał odmiany do dojrzewania w beczce.

Godello z pewnością pochodzi z atlantyckiej części Półwyspu Iberyjskiego. Nie ma zupełnej pewności, czy jest odmianą autochtoniczną wschodniej Galicji, czy też przywędrowała gdzieś z Portugalii. Wszystko zależy od tego, czy przyjmiemy, że jest tożsame z portugalskim verdelho (nie mylić z verdejo z Ruedy), czy – jak utrzymują Hiszpanie – jest kompletnie innym szczepem. Tak czy siak, to właśnie w Galicji rozpoczyna się jego międzynarodowa kariera.

Godello

Godello © Dovaldeorras.tv

Ileż to odmian ocalało cudem, by po latach zyskać światowe uznanie? Godello jest jedną z nich. W latach siedemdziesiątych w Valdeorras na wschodzie Galicji panowała moda na szerzej nieznane dzisiaj palomino, które zepchnęło godello na skraj zagłady. Uratował je – jak to często bywa – dzielny winiarz, Horacio Fernández Presa, zwany po latach ojcem godello. Odmiana zaadoptowała się także w pobliskim Bierzo, gdzie z mencią stanowią jedną z najwdzięczniejszych par w dzisiejszym świecie win. Co ciekawe, nieźle ma się także na przeciwległym skraju Hiszpanii – na Wyspach Kanaryjskich.

Godello lubi suche gleby. Daje solidnie zbudowane, cieliste wina o wyraźnym aromacie jabłka i z wysoką kwasowością. Takie jest Gotín del Risc Godello Joven 2012 (Bierzo DO) ze świetnego rocznika 2012 dostępne w Winach i Specjałach we Wrocławiu (40 zł). Na pierwszym planie prezntuje aromat dojrzałego jabłka, w tle nuty liczi i ananasa. W ustach kawał wina, trwałość, pieprzność i miodowe akcenty rywalizujące z mineralnością i kwasowością spod znaku sałatki owocowej. Całość złożona nieco naprędce, ale dobrze nada się na aperitif.

Wina od producenta, Bodega del Abad do dostania także w Winkolekcji.

Tagi: , , , ,